Την ανάγκη να διευρυνθούν τα «όρια» της πόλης του Αγίου Νικολάου καθώς και οικισμών του Δήμου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δήμο, παρουσία της κ. Δ. Διμέλλη προϊσταμένης του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.
Ο κ. Μενεγάκης υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία επέκταση του σχεδίου πόλης Αγίου Νικολάου έγινε πριν 30 χρόνια (το 1994) τόνισε ότι από τότε οι ανάγκες αυξήθηκαν και κυρίως οι ανάγκες σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους μέσα στον αστικό ιστό, ενώ μια οικογένεια σήμερα, δυσκολεύεται λόγω της μικρής διαθεσιμότητας νέων αστικών ακινήτων μέσα στην πόλη ή στους οικισμούς να φτιάξει το δικό της σπίτι.
Το ίδιο συμβαίνει –όπως εξήγησε- σε ικανό βαθμό και για την παραθεριστική κατοικία και πρόσθεσε ότι «Για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αναζωογόνηση των οικισμών μας χρειαζόμαστε πλατείες, πάρκα, ελεύθερους χώρους για σχολεία και δομές εκπαίδευσης, χώρους για κοινωφελείς και πολιτιστικές χρήσεις, για δομές υγείας, για διοικητικές υπηρεσίες, επαρκείς δρόμους, οικόπεδα σε οικονομικές αξίες για βασική ή παραθεριστική κατοικία και όλα αυτά για λόγους πολιτισμού αλλά και ασφάλειας μέσα στα όρια της πόλης ή των οικισμών. Δεν μπορεί να τα αναζητάμε, ούτε να τα εξασφαλίσουμε με επάρκεια εκτός του αστικού ιστού”.
Στο πλαίσιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) που έχει ανατεθεί με διαγωνισμό μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στους δήμους της χώρας και στον Δήμο Αγίου Νικολάου και βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης από ομάδα μελετητών, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, “θεωρούμε αναγκαίο για τον Δήμο μας να μελετήσουμε τις ανάγκες που έχει και να δώσουμε κατευθύνσεις για το είδος των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης που επιθυμούμε ως τοπική κοινωνία και χρειαζόμαστε για την οικιστική μας ανάπτυξη. Οι κατευθύνσεις αυτές θα ενσωματωθούν στο ΤΠΣ και θα αποτελέσουν μετά την βάση για τις οριστικές πολεοδομικές μελέτες που θα στοχεύσουμε να γίνουν. Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος μας σκοπεύει να συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο
Κρήτης και συγκεκριμένα με το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο οποίο προΐσταται η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Διμέλλη (η οποία έλκει την καταγωγή της και από τον τόπο μας)”.
Στην πρώτη επαφή που έγινε με την κ. Δέσποινα Διμέλλη την Τρίτη 21/5/2024 στο Δημαρχείο Αγίου Νικολάου παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων που σχετίζονται με το αντικείμενο (Κωνσταντίνος Αγγελάκης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Μελετών, Μαρία Πρατσινάκη, προϊσταμένη Τμήματος Εκπόνησης Μελετών της Διεύθυνσης Μελετών, Άννα Ζερβάκη, προϊσταμένη Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Υπηρεσίας Δόμησης και Νικόλαος Φαρσάρης, προϊστάμενος Τμήματος Νέων Έργων της Διεύθυνσης Κατασκευών με παράλληλα καθήκοντα στην Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης), ο Δήμαρχος Μανώλης Μενεγάκης πρότεινε την ανάθεση μελέτης στο πλαίσιο πανεπιστημιακής έρευνας, η οποία θα εξετάσει προκαταρκτικά τις περιοχές που μπορούν να γίνουν επεκτάσεις του σχεδίου πόλης Αγίου Νικολάου – και άλλων οικισμών του Δήμου – καθώς και το είδος και τις ποιοτικές κατευθύνσεις των επεκτάσεων. Υπάρχουν τα προηγούμενα Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) που έγιναν το 2010 και 2012 τα οποία αναφέρονται σε προτεινόμενες επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και οικισμών και μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη βάση για την νέα μελέτη. Η κ. Δ. Διμέλλη αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση αυτή και σημείωσε ότι δίνεται η ευκαιρία για να μελετηθεί η περιοχή και να γίνουν δημιουργικές προτάσεις που θα συμπεριλάβουν την κάλυψη των αναγκών και θα δώσουν την προοπτική που ζητάμε.
Υποβοηθητικά της διαδικασίας αυτής που τώρα ξεκινάει, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σκοπεύει να συστήσει μικτή ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, θεσμικούς φορείς αλλά και ιδιώτες με γνώση και καταξίωση στα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που θα συνδράμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην μελέτη αυτή.
Ο κ. Μενεγάκης σημείωσε επίσης ότι “δεν ξεχνάμε ότι από το τέλος της δεκαετίας του 1990 και λίγο μετά, βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα πολεοδομικά σχέδια πέντε παραθαλάσσιων οικισμών του Δήμου (Αμμουδάρας, Ίστρου, Πλάκας, Σισίου και Μιλάτου) τα οποία εκπονούνταν με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου
Αγίου Νικολάου και Περιφέρειας Κρήτης και μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε αδράνεια
Επίσης, υπάρχει η εκκρεμότητα που αφορά την αρτιότητα πλήθους οικοπέδων στην Γ’ Ζώνη του σχεδίου πόλης Νεάπολης για να μπορέσουν να θεωρηθούν οικοδομήσιμα. Εμείς επιθυμούμε την συνέχεια των πολεοδομικών σχεδίων των παραθαλάσσιων οικισμών με τον κατάλληλο τρόπο και γι’ αυτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ήδη η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μετά από προτροπή της νέας δημοτικής αρχής εργάζεται για την επανεκκίνηση των σχεδίων και σύντομα πιστεύουμε θα μπορέσουν να γίνουν και πιο λεπτομερείς ανακοινώσεις”. Ανάλογα συμβαίνει και με το θέμα της Γ΄ Ζώνης του σχεδίου πόλης Νεάπολης για το οποίο ο Δήμαρχος με την συνδρομή της υπηρεσίας του δήμου, έχει κάνει ήδη επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και όπως είπε “αναμένεται και γι’ αυτό πρόταση που θα συνδεθεί με την διαδικασία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου με στόχο την επίλυση του προβλήματος”.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου επεσήμανε επίσης ότι “στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ο τόπος μας να κρατήσει δημιουργικά τον πληθυσμό του και στην συνέχεια να τον αυξήσει αποκτώντας κατάλληλο μέγεθος που να εγγυάται την ανάπτυξή του και την ευημερία των ανθρώπων του”.